Värdeskapande utvecklingsresa för kommunalt och regionalt ägda bolag
Vi erbjuder en komplett utvecklingsresa för hela mandatperioden. Skapa en stadig grund med vår certifieringsutbildning Rätt fokus i styrelsearbetet för kommunalt och regionalt ägda bolag, komplettera sedan med relevanta fördjupningskurser och workshops utifrån era behov, mål och fokusområden.
För att identifiera era styrkor, svagheter och utvecklingsområden genomför vi en årlig styrelse- och Vd-utvärdering följt av presentation och förslag till förändring och utveckling. Därefter lägger vi in kompletterande insatser, såsom fördjupningsutbildning eller workshops med ytterligare värdeskapande moduler såsom ekonomi, strategi, hållbarhet eller annat inom bolagsstyrning som är aktuellt att adressera.
Utvecklingsresan kan taktas fram på ett sätt som passar era behov, t ex med en utvecklingsdag i halvåret, där ni också optimerar nyttan utav varje del i utvecklingen för styrelserna i era bolag.
Inledande workshop
För att på bästa sätt involvera er styrelse och identifiera era specifika utvecklingsmöjligheter och önskade fokusområden inleder vi gärna utvecklingsresan med en kortare workshop kring ert nuläge, utmaningar och möjligheter..
Rätt fokus i styrelsearbetet för kommunalt ägda bolag - 2 dagar
Rätt fokus i styrelsearbetet för kommunalt ägda bolag ger dig grunderna i styrelsearbetet. Utbildningen täcker det du behöver veta om ägar- och bolagsstyrning, för att skapa en effektiv organisation och processer där ägardirektivet blir styrande. Basen är kommunallagen, allbolagens och aktiebolagslagens villkor, där det gäller att veta vilken lag som tar över i vilken situation och att uppfatta skillnaden mellan nämndsuppdraget och bolagsuppdraget. Utbildningen fokuserar på styrelsens värdeskapande insatser och kan direkt omsättas i praktisk verklighet. Du lär dig hur styrelsen och dess arbete kan struktureras och du får med dig verktyg som hjälper dig i detta arbete. Förutom ett gediget utbildningsmaterial får du checklistor, mallar och boken Vägledning till god styrelsesed, StyrelseAkademiens normgivande kod inom styrelsearbete.
Kursens innehåll:
Rätt styrning
Bolagsstyrning i kommun och regionägda bolag
Ägarnas roll
Styrande dokument
Rätt samspel
Partiernas nominering
Kommunfullmäktiges roll
Styrelsens sammansättning
Rätt inriktning
Vd-styrning
Affärsstrategisk styrning
Bolagets samhällsansvar
Uppföljning och kontroll
Information och intressenter
Rätt arbetssätt
Styrelsens arbetsformer
Styrelsens ansvar
Utvärdering av styrelsen
Stor nytta av denna utbildning har:
den som har påbörjat ditt styrelsearbete före ett kommunalt eller regionalt ägt bolag och nu vill få hjälp med struktur och verktyg för att kunna arbeta effektivare.
den som arbetar som vd för ett kommunalt eller regionalt ägt bolag och vill få en bättre förståelse för styrelsens roll och ansvar.
den som redan har praktisk erfarenhet av styrelsearbete och nu vill lära sig grunderna inom den lagstiftning som styrelsens arbete i ett kommunalt och regionalt ägt bolag vilar på.
Ökat fokus: fördjupningskurser 1 dag
Ekonomi ur ett styrelseperspektiv
Att arbeta i en styrelse är ett stort ansvar; främst gentemot bolaget, men också gentemot bolagets intressenter. Detta blir extra tydligt när det gäller offentligt ägda bolag. Utöver att blicka framåt och arbeta med strategiska frågor ska styrelsen fortlöpande bedöma bolagets/koncernens ekonomiska situation. Dessutom får i princip alla beslut vi fattar i styrelsen ekonomiska konsekvenser, och därför behöver vi säkra upp att vi förstår helheten i samband med att besluten fattas. Det är nödvändigt att vi förstår både bolagets affärsmodell och ekonomiska samband för att kunna göra vårt jobb i styrelsen.
Kursens innehåll:
Resultat- och balansräkning, samband och grundläggande nyckeltal
Kassaflöde
Case-övning
Branschanalys
Kapitalbrist
Nyckeltal
Rapporteringsinstruktion
Förslag på hur du implementerar det i din styrelse
Stor nytta av denna utbildning har:
Det här är en utbildning för dig som kommer till styrelsen med andra kompetenser, där du på ett pedagogiskt sätt lär dig företagsekonomi övergripande. Oavsett roll inom ledning av kommunal verksamhet som bedrivs i aktiebolagsform, har du nytta av utbildningen. Du kan vara styrelseledamot, ordförande, VD, lekmannarevisor, den som är med i en ledningsgrupp, komma med ägarrollen som bas eller vara den som vill utvidga sin kompetens efter en styrelseutbildning. Välkommen till en heldag tillsammans med andra som vill stärka bolagets ekonomiska kontroll, stabilitet och utvecklingsförmåga
Strategi ur ett styrelseperspektiv
En av styrelsens viktigaste uppgifter är att arbeta med bolagets långsiktiga tillväxt och överlevnad. Då blir de strategiska frågorna på olika nivåer avgörande för framgång. Under denna utbildningsdag får du lära dig hur man praktiskt kan arbeta med strategiska frågor. Det finns inget facit för hur ett strategiarbete skall gå till utan det måste anpassas efter bolagets verksamhet och förutsättningar. Den viktiga utgångspunkten för företagets strategiarbete, är omvärlds- och branschanalysen, och analysen av våra egna förutsättningar, som bas för hur vi bäst ska utveckla bolaget att skapa värde för kommunen och dess invånare. Under dagen får du veta hur tongivande ”gurus” tänker samtidigt som du genom övningar får handfasta råd kring hur strategiarbete kan gå till.
Kursens innehåll:
Det finns många nivåer på strategiarbete. Vi går igenom vilka de är, och koncentrerar oss sedan på området ”företagsstrategi" som är styrelsens uppgift. Hur kan den utvecklas, och hur kan vi arbeta med övriga delar, vision, värdegrund och målsättningar för att skapa värde i den kommunala kontexten? Kursen är främst inriktad mot SME-bolag men fungerar även för större verksamheter och oavsett ägarform. Ta möjligheten att investera i din egen kreativitet med hjälp av andras erfarenheter.
Vad innebär strategi
Vad säger gurus om strategi
Bolagets styrning
Strategiska handlingsplanen
Vad krävs för att beslut ska bli till handling
Positionering
Praktisk strategi med övningsföretag
Stor nytta av denna utbildning har:
Oavsett roll inom ledning av kommunal verksamhet som bedrivs i aktiebolagsform, har du nytta av utbildningen. Du kan vara styrelseledamot, ordförande, VD, lekmannarevisor, vara med i en ledningsgrupp, komma med ägarrollen som bas eller vara den som vill utvidga sin kompetens efter en styrelseutbildning. Vi tar alla olika typer av strategiska beslut oavsett om vi verkar i ett bolag eller är privatpersoner. Välkommen till en heldag med andra som på ett bättre sätt vill kunna påverka styrelsearbetets utveckling och resultatförmåga!
Hållbarhet ur ett styrelseperspektiv
Hållbarhet och samhällsansvar är för de allra flesta bolag mycket viktiga frågor. Utöver lagstiftade krav har förväntningarna i det omgivande samhället har ökat kraftigt under senare år och förväntas öka fortsatt. Bolagets styrelse måste förhålla sig till båda delar, ha kontroll över de risker som verksamheten är förknippad med och dessutom utarbeta en tydlig strategisk inriktning inom området för att utveckla sin affär. I denna utbildning utgår vi från styrelsens uppdrag när vi går igenom området.
Kursens innehåll:
Utbildningen ger översikt över aktuella lagar och regler samt trender i rapportering och styrning av hållbarhet. Vi tittar in i vad hållbarhet innebär för bolag i stort samt verksamheten och affärsmodellen mer specifikt. Vikten av riskanalys och nyttan med en väsentlighetsanalys diskuteras som vägledning för bolags fokus. Vi behandlar också uppföljning, kontroll och rapportering, samt hur den kan bli mer effektiv och utvecklande. Goda exempel och erfarenhetsutbyte är viktiga delar. Samtliga frågor behandlas utifrån ett styrelseperspektiv och med fokus på styrelsens värdeskapande insatser.
Stor nytta av denna utbildning har:
Oavsett roll inom ledning av kommunal verksamhet som bedrivs i aktiebolagsform, har du nytta av utbildningen. Du kan vara styrelseledamot, ordförande, VD, lekmannarevisor, vara med i en ledningsgrupp, komma med ägarrollen som bas eller vilja utvidga din kompetens efter en styrelseutbildning. Välkommen till en heldag med andra som vill hjälpa bolag att utvecklas inom området hållbarhet och samhällsansvar.
Ordföranderollen
Styrelsens ordförande har ett särskilt ansvar för att styrelsens arbete är väl organiserat och bedrivs effektivt, vilket ställer ytterligare förväntningar på rollen utöver dem som redan finns på övriga ledamöter. Detta gäller både enligt lagstiftningen och god sed. Vilka är kraven och förväntningarna och hur kan de hanteras med framgång? I denna kurs lär du dig vilka arbetsuppgifterna är, både formellt och praktiskt. Ytterst är ditt uppdrag att, tillsammans med övriga ledamöter, styra bolaget och att skapa värde. Du kommer hem med handfasta tips och verktyg som hjälper dig i ditt uppdrag. Välkommen till en heldag med andra som på ett bättre sätt vill kunna påverka styrelsearbetets utveckling och resultatförmåga!
Kursens innehåll:
Utbildningen är uppdelat i tre viktiga delar som tillsammans lotsar in dig i rollen som styrelseordförande:
Ordförandearbetets formalia. Vi går igenom förutsättningar och process när ordförande rekryteras och utses. Vad säger sedan aktiebolagslagen, Vägledningen och Svensk kod för bolagsstyrning och annan reglering om ordförandes ansvar och uppgifter? Vilka är förväntningarna från kommunen som ägare och intressenterna?
Att skapa värde i styrelsearbetet. Hur starta upp och säkra styrelsens arbetsområden? Vilket ledarskap och vilka processer krävs för utveckling och värdeskapande? Vad säger best practice? Hur skapa ett bra styrelseår och effektiva, energigivande möten?
Att utveckla relationerna. Du leder jämlikar och skapar ytterst kulturen som ger samarbetet i styrelsen, hur vill du att den ska vara, hur blir ni ett bra team? Hur ska samarbetet med vice ordförande bedrivas? Samarbetet med VD sker främst mellan mötena, hur bygga förtroende och effektivt samarbete? Du leder samarbetet med ägaren/ägarna, hur ser den processen ut i den kommunala kontexten? Alla styrelser behöver arbeta kontinuerligt med att utvecklas? Hur ser det arbetet ut hos er?
Stor nytta av denna utbildning har:
Styrelseledamot som nyligen blivit valda eller kommer att bli valda till ordförande, eller du som är ordförande och vill veta vad som förväntas av dig och hur du kan bidra till styrelsens ökade värdeskapande. Fokus är på ordföranderollen generellt, och innehållet är giltigt för såväl SME-bolag som större bolag.
Styrelse- & Vd-utvärdering
En styrelses och Vd:s arbete och prestationer bör regelbundet utvärderas genom en systematisk och strukturerad process. Genom vår styrelse- och Vd-utvärdering får ni svart på vitt vad som fungerar bra eller mindre tillfredsställande och därmed ett bra redskap för ständig utveckling.
Våra styrelse-och Vd-utvärderingar identifierar både styrkor och svagheter och hjälper er att utveckla arbetet på ett fokuserat och prioriterat sätt. En utvärdering bör ses som en årlig hälsokontroll och ett sätt att utvecklas, förbättra arbetsformer och därmed hjälpa bolaget i sitt strategiska arbete.
Vi har lång och gedigen erfarenhet av att genomföra styrelse-och vd-utvärderingar och cirka 800 utvärderingar har genomförts under de senaste åren.
Utvärderingarna kan dessutom innefatta intervjuer med samtliga styrelseledamöter för att på så sätt få en djupare förståelse för styrelsens arbete. Våra ackrediterade rådgivare kan presentera och diskutera resultatet och analysen av genomförda utvärderingar med styrelse och valberedning, och även lämna förslag till fortsatt utveckling utifrån era önskemål.
Produkter inom utvärdering
Utvärdering för styrelsen
Utvärdering för Vd
Kompetenskartläggning - självskattning samt intervjuer
Presentation & förslag på utveckling
Fördjupad utveckling inom bolagsstyrning
Utifrån resultaten från utvärderingen lägger vi in kompletterande insatser, såsom fördjupningskurser och workshops med ytterligare värdeskapande moduler inom bolagsstyrning, roller och ansvar eller utformning av de styrande dokument som behöver finnas för att få till effektiva och värdeskapande styrning. Ett sådant arbete tar utgångspunkt i era förutsättningar och kan förberedas på olika sätt, t ex genom intervjuer och workshops. Exempel på styrdokument:
Bolagspolicy
Ägardirektiv
Styrelsens arbetsordning
Vd-instruktion
Rapporteringsinstruktion
Professionella protokoll
Er skräddarsydda styrelseutvecklingsresa
Utifrån era behov och er verklighet hjälper vi er att hitta rätt i vårt utbud. Vi kompletterar gärna våra utbildningar med workshops och andra insatser. Se fler möjliga tillval under Mål- och behovsanpassad styrelseutveckling.
Läs mer