I en ideell organisation, oavsett om det är en förening, ett trossamfund eller en stiftelse, är det styrelsen som har det yttersta ansvaret för att styra mot ändamålet, hålla engagemanget brinnande, balansera olika intressen och intressenter och samtidigt ha ansvar för resurser och ekonomi.
Styrelsearbetet är ofta krävande och utförs ofta på ideell basis. Styrelseakademien har tagit fram den här digitala utbildningen för att ge dig grundläggande kunskaper och verktyg för arbetet i en ideell organisation. Utbildningen är också upplagd så att du får tillfälle att interagera med ledamöter från andra ideella organisationer och bygga nätverk och erfarenheter tillsammans med dem.
Utbildningen syftar både till att du ska få ut mer av ditt engagemang och att du ska få verktyg som kan bidra till utveckla den ideella organisation du är engagerad i.
Skräddarsydda utbildningar
Vi erbjuder även skräddarsydda utbildningar om ni vill lägga en gemensam plattform för ert styrelsearbete och utbilda er på hemmaplan. Kontakta Camilla Åkerhielm för mer information och offert, telefon 0735-35 48 35, camilla.akerhielm@styrelseakademien.se
Så tycker våra tidigare deltagare
Utbildningen var mycket givande för mig som ordförande och har bidragit till att göra oss i förbundsstyrelsen starkare i arbetet med att skapa bättre levnadsvillkor för alla med autism.
Camilla Rosenberg
Förbundsordförande, Autism SverigeJag fick god kunskap om och förståelse för styrelsearbete i ideella organisationer. Jag rekommenderar alla som skall arbeta som ledamot eller ordförande i en förening eller stiftelse att gå kursen.
Malin Bornerheim
Verksamhetsledare/Rådgivare, NyföretagarCentrum Karlskrona
Målgrupp
Utbildningen vänder sig både till dig som har ett styrelseuppdrag i en ideell organisation idag och till dig som går i tankarna på ett sådant uppdrag. Utbildningen passar också bra för dig som har erfarenhet av styrelsearbete i bolag eller offentlig sektor, men också har styrelseuppdrag i en ideell organisation. Vi diskuterar de viktigaste skillnaderna mellan styrelsearbete inom den ideella sektorn och andra samhällssektorer. Inga förkunskaper krävs.
Innehåll
Styrelsens ansvar
Det lagstadgade ansvaret i en ideell förening
Det lagstadgade ansvaret i ett registrerat trossamfund
Det lagstadgade ansvaret i en stiftelse
Det lagstadgade ansvaret som företrädare för en juridisk person
Ansvar för skatter och avgifter
Arbetsgivaransvar
Ansvar i förhållande till finansiärer
Övrigt ansvar
Styrelsens moraliska ansvar i förhållande till medlemmar, ändamål, målgrupper och
Finansiärer
Styrelsens styrning
Strategier i en ideell organisation
Styra resurser för en effektiv verksamhet
Hur ta hänsyn till krav på legitimitet
Finansieringsstrategier - styrelsen ansvar för organisationens resurser
Strategier för ideella och anställda medarbetare
Styrelsens ledning
Styrelsens förhållande till chefstjänsteman
Styrelsens organisering för ledning
Ordförandens roll
Utskott, arbetsgrupper och annan organisering
Styrelsens förhållande till medlemmar, medlemsorganisationer och andra
Styrelsens kontroll
Styrelsens riskhantering
Kontroll av ekonomi och finansiella resurser
Kontroll av kommunikation och varumärke
Under utbildningen varvar vi föreläsande avsnitt med diskussioner med de andra deltagarna. På så sätt får du möjlighet att utöver lärarens kunskaper, ta del av övriga deltagares erfarenheter.
Johan Sverker
Lärare
Johan är en av Styrelseakademiens ackrediterade lärare. Hans fokus är ideella sektorn, det vill säga ideella- och ekonomiska föreningar, bostadsrättsföreningar, trossamfund, stiftelser samt deras dotterbolag. Johan har mer än 15 års erfarenhet som konsult på PwC med fokus på lednings-, styrnings- och finansieringsfrågor för föreningar, stiftelser och deras bolag. Idag driver han en egen konsultverksamhet där han ger råd till kring styrning, ledning, utvärdering och kontroll inom sektorn.
Praktisk information
För mer information om utbildningen kontakta Camilla Åkerhielm
tel. 08-400 250 10 eller camilla.akerhielm@styrelseakademien.se
Försäljningsvillkor
Läs våra försäljningsvillkor här.