Månadens fråga

Vår partner Rosholm Dell Advokatbyrå har rollen som månadens besvarare av styrelserelaterade frågor med inriktning på affärsjuridik. Välkommen att mejla sydost@styrelseakademien.se om du har en fråga till Anders Rosholm och Per Gruwberger på advokatbyrån. Vi tackar också Nils-Erik Persson som varit vår styrelseexpert 2019-2023. Du hittar längst ned samlingsdokument för alla tidigare frågor och svar!

Månadens fråga om delägare i skilsmässa – mars/april 2025

Fråga: Vi är tre delägare (också ledamöter) i vårt aktiebolag och nu är tyvärr skilsmässa på gång för en av oss. Han har inte skrivit något om att aktierna är enskild egendom i ett äktenskapsförord. Kan de innan skilsmässan skriva ett äktenskapsförord om detta eller är det för sent? Eller kan vi kontakta affärsjurist och skriva ett aktieägaravtal? Vi har inget sådant i dag och jag har hört att man kan lägga in en hembudsklausul. Blir ju tokigt om hans fru (snart exfru) blir aktieägare på grund av skilsmässan, det vill vi undvika.

Svar: Tack för din fråga. Möjligheten att lösa situationen beror i hög grad på hur långt gången delägarens skilsmässoprocess är. Ju tidigare i processen, desto större möjlighet finns att genomföra nödvändiga förändringar.

Äktenskapsförord:

Ett äktenskapsförord kan upprättas när som helst under äktenskapet, så länge bodelning inte redan har skett. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt krävs att det är skriftligt, undertecknat av båda makarna och registrerat hos Skatteverket. Om skilsmässan ännu inte är formellt inledd, det vill säga om ingen ansökan om skilsmässa skickats in till tingsrätt, och bodelning inte har påbörjats, kan delägaren och hans maka upprätta ett äktenskapsförord där aktierna anges som enskild egendom. Detta skulle innebära att aktierna inte ingår i bodelningen vid en eventuell skilsmässa. Är skilsmässan redan inledd räknas aktiernas värde in i bodelningen, vilket skulle kunna leda till att delägarens maka blir aktieägare.

Hembudsklausul:

En hembudsklausul ger aktieägare rätt att köpa tillbaka aktier som övergått från en annan aktieägare till en tredje part. Detta kan förhindra att en tidigare maka blir aktieägare vid en bodelning. Notera dock att hembudsklausulen ska finnas med i bolagsordningen och inte i aktieägaravtalet.

Att låta bolagsstämman ändra bolagsordningen och införa en hembudsklausul är ett bra skydd för övriga delägare från att en före detta partner blir aktieägare på grund av en skilsmässa. Är skilsmässan dock redan inledd räknas, som sagt ovan, aktierna redan in i bodelningen.

 Sammanfattningsvis bör ni oavsett hur långt in i processen skilsmässan befinner sig, omedelbart vidta åtgärder. I ett tidigt skede kan ett kompletterande äktenskapsförord eller en ändring av bolagsordningen vara en direkt lösning. Är skilsmässan inledd räknas aktierna som giftorättsgods, vilket ska ingå i bodelningen. Hur bodelningar i skilsmässor faller ut varierar i stor grad. Det vore därför klokt av delägaren att nå en överenskommelse med sin maka och vid behov även kontakta en juridisk rådgivare.

Notera att detta endast är generell information. Inget av det som skrivs ovan ska ses som juridisk rådgivning. 

Vill du veta mer rekommenderar vi att du går en grundläggande styrelseutbildning för att få grepp om hela ansvaret du har som styrelseledamot.