Höstens hetaste HR-fråga – de nya reglerna i uthyrningslagen

Den 1 oktober 2024 kommer de nya reglerna i uthyrningslagen att tillämpas för första gången. Det innebär att ett kundföretag som hyrt in en bemanningsanställd i mer än två år måste erbjuda en tillsvidareanställning eller betala ersättning motsvarande två månadslöner.

Regeln infördes den 1 oktober 2022 men kommer tillämpas första gången den 1 oktober 2024, eftersom det är först då som den första 24-månaderskvalifikationstiden uppnås.

De nya regler har redan fått stor påverkan på bemannings- och konsultföretag men även företag som regelmässigt anlitar inhyrd arbetskraft.

Vad innebär de nya reglerna?
När den inhyrde uppnått kvalifikationstiden, är kundföretaget skyldigt att erbjuda denne en tillsvidareanställning hos kundföretaget. Erbjudandet ska lämnas inom en månad från det att kvalifikationstiden uppnåtts. Det är upp till kundföretaget att bestämma när den inhyrde behöver svara på om erbjudandet accepteras eller inte.

När det gäller erbjudandets utformning anger lagen endast att det ska vara fråga om en tillsvidareanställning. Det går därför inte att erbjuda en tidsbegränsad anställning eller provanställning. I övrigt har kundföretaget stor frihet att bestämma hur erbjudandet ska utformas utifrån företagets behov, till exempel vilka förmåner och vilken sysselsättningsgrad som ska gälla. Erbjudanden som utformas i syfte att kringgå reglerna kan dock angripas rättsligt men det finns normalt sett ett stort mått av frihet.

Vad händer om erbjudandet accepteras eller avvisas?
Om den bemanningsanställde tackar ja till erbjudandet upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan vidare åtgärder. Den bemanningsanställde behöver alltså inte säga upp sig från bemanningsföretaget utan anställningen upphör formlöst när anställningen hos kundföretaget påbörjas.

Om den bemanningsanställde däremot tackar nej till erbjudandet kommer anställning hos bemanningsföretaget att fortsätta som tidigare. I den situationen finns det inte något hinder för kundföretaget att fortsätta inhyrningen.

Betala ersättning i stället för att erbjuda anställning
Om kundföretaget av olika skäl inte vill eller anser sig förhindrat att erbjuda anställning kan företaget i stället betala en ersättning till den inhyrde motsvarande två för denne aktuella månadslöner. Betalning ska ske inom samma tid som erbjudandet om anställning skulle ha lämnats, dvs. inom en månad från det att kvalifikationstiden uppnåtts.

Personlig rättighet
Det ska noteras att den inhyrdes rätt att få ett erbjudande om tillsvidareanställning eller ersättning motsvarande två månadslöner är en personlig rättighet. Det innebär att när man tittar på om kvalifikationstiden uppnåtts så ska man ta hänsyn till alla perioder som den inhyrde genom uthyrning varit placerad på en och samma driftsenhet hos kunden oavsett om denne bytt anställning från ett bemanningsföretag till ett annat under tiden. Om en inhyrd till exempel först varit inhyrd under tolv månader från ett bemanningsföretag för arbete på en viss driftsenhet och sedan ytterligare tolv månader från ett annat bemanningsföretag på samma driftsenhet (och dessa perioder ligger inom 36-månadersperioden), så har den inhyrde uppnått kvalifikationstiden och har därmed rätt att bli erbjuden anställning eller få ersättning.

I vilka bemanningssituationer är de nya reglerna tillämpliga?
Som nämndes inledningsvis har dessa nya regler fått stor påverkan på bemanningsbranschen men även för konsultföretag. Reglerna har skapat osäkerhet om och i vilken utsträckning de gäller för konsultuppdrag. I konsultbranschen brukar man göra skillnad på resultatkonsulter och resurskonsulter. Resultatkonsulter faller typiskt sett utanför uthyrningslagen men när det gäller resurskonsulter är det mer tveksamt. För att svara på frågan måste man avgöra om uthyrningslagen är tillämplig på uppdraget eller inte.

Av uthyrningslagen framgår att den är tillämplig på arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Det innebär att för det första ska den uthyrde vara anställd av ett bemanningsföretag. För det andra krävs att denne ska vara anställd i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning och för det tredje ska syftet vara att utföra arbete under kundföretagets kontroll och ledning.

Normalt sett är det inte så svårt att avgöra om en person som hyrs ut är anställd eller anlitad som en självständig uppdragstagare av bemanningsföretaget. Syftet med anställningen brukar inte heller vara så svårt att fastställa då det oftast framgår av anställningsavtalet. Det som däremot kan vålla större problem är vem av det uthyrande eller inhyrande företaget som står för kontroll och ledning av det arbete som utförs. Vad som menas med kontroll och ledning är inte definierat i lag utan tolkning får hämtas från vad som normalt ingår i arbetsledningsrätten, dvs. vem som leder och fördelar arbetet samt kontrollerar att det blir utfört i enlighet med lämnade instruktioner och anvisningar. Det är dock inte alltid så lätt att avgöra.

Tips från arbetsrättsjurister
För att undvika tråkiga överraskningar bör både bemannings- och kundföretag analysera om uthyrningslagen är tillämplig på aktuella bemanningslösningar och inrätta rutiner för att hålla reda på till exempel när kvalifikationstiden uppnås, hur erbjudande av anställning ska lämnas eller om ersättning betalas. Det finns också många skäl att se över de avtal som används i verksamheten, särskilt om man anser att uthyrningslagen inte är tillämplig så att avtalen inte innehåller skrivningar som felaktigt indikerar att det är ett bemanningsuppdrag (och att uthyrningslagen därmed är tillämplig).

Har du frågor eller behöver rådgivning gällande de nya reglerna i uthyrningslagen? Då är du välkommen att kontakta advokat Lisa Ericsson, ansvarig för arbetsrättsgruppen hos vår strategiska samarbetspartner Cirio Advokatbyrå. Du når henne på lisa.ericsson@cirio.se.

Om Cirio Advokatbyrå
Cirio är en av Sveriges ledande affärsjuridiska byråer med spetskompetens inom bland annat arbetsrätt, transaktioner, operativ juridik, konkurser och tvister samt inom växande områden såsom digitalisering, förnybar energi, life science och fastigheter. Hos Cirio är förståelsen hög för att affärsjuridik är en del av en större kontext, och att en djupgående insikt i såväl affären som omvärldens förändringar är en förutsättning för framgång. Genom att placera juridiken i sitt sammanhang är byråns målsättning att hjälpa våra klienter till framgång och samtidigt bidra till att forma den juridiska infrastrukturen för framtidens näringsliv och samhälle.