87 procent av företagen växer inte
En ny undersökning som genomförts av Svenskt Näringsliv innehåller statistik om hur det har gått för företagen i termer av omsättning, anställningar och vinstutveckling i alla Sveriges regioner. Den har kompletterats med frågor om vad företagarna upplever för tillväxthinder och hur de ser på utvecklingen framöver.
Undersökningen visar att 87 procent av företagen inte växer sett till antalet anställda – en hel del för att de inte vill.
– Men många skulle kunna växa om de fick bättre förutsättningar, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt i ett pressmeddelande.
Resultaten visar också att mikroföretag bidrar med mellan 15 och 41 procent av de totala arbetstillfällena i regionerna. I nära hälften av regionerna står de för cirka 30 procent eller mer av de jobb som erbjuds i privat sektor.
I rapporten finns också frågor om vad företagen upplever som tillväxthinder. Svaren tyder på att det framför allt handlar om svårigheter att hitta personal med relevant kompetens, dålig kvalitet på skolutbildningar, hög regelbörda och byråkrati, för höga löneanspråk och bostadsbrist.
– Problemet med kompetensförsörjning sticker ut i alla regioner. Men det finns stora skillnader i tillväxthinder i en region jämfört med andra. Ett tydligt exempel är Norrbotten, Västerbotten och Gotland där företagen upplever att bostadsbrist är ett stort tillväxthinder. I andra regioner som Kalmar är det brister i infrastrukturen som företagen upplever är ett tillväxthinder, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Undersökningen genomfördes under pandemin, men Svenskt Näringsliv anser att den ändå är representativ eftersom en särskild jämförelse har gjorts.
Källa: Svenskt Näringsliv