Medlem i fokus: Peter Sponbergs
fascinerade Peter Sponbergs, en av Styrelseakademiens tre grundare. Tre decennier senare jobbar han med dem än.
1989 gick Peter Sponbergs en mastersutbildning på Uppsala universitet. Då fick han höra Hexagons vd Wigon Thuresson berätta om sina utvecklingsbolag. Peter Sponbergs frågade hur de styrdes. ”Vi tillsätter en styrelse”, blev svaret och för Peter Sponbergs tändes en gnista. Sedan dess har han ett passionerat intresse för styrelsearbete. Tillsammans med Öjvind Norberg och Nils Ekblad bildade han Styrelseakademien.
– Jag kopplade ihop Wigon Thuressons svar om styrelser till hur bolag ska kunna utvecklas och växa, säger Peter Sponbergs.
De tre grundarna tog olika roller inom det som skulle bli Styrelseakademien, och just rollfördelningen blev Peter Sponbergs favoritområde. Inom ramen för sitt mastersarbete gjorde han en modell för olika roller, och intervjuade styrelseledamöterna i fyra tillväxtbolag. Han identifierade bland annat vem som var visionär, presterare och förslagsställare. Senare utvecklade han konceptet till tolv funktionella roller och tolv dynamiska roller, till exempel vem som är pådrivande, försiktig, nytänkande och analyserande. Peter Sponbergs kallar det för styrelsens dynamiska sammansättning, alltså ledamöternas olika läggning och karaktär. Till skillnad från den funktionella sammansättningen som avser ledamöternas olika kompetens och kunnande.
– Båda är lika viktiga, men styrelsesammansättning utifrån de funktionella rollerna har kommit att dominera. Det är ju alltid lättare att diskutera kompetens än personlighet. Men för de ägare som vill titta på dynamiken när de rekryterar ledamöter skulle det kunna vara värdefullt. Saknas en balans mellan drivande och bromsande ledamöter, kan det utgöra en risk för bolaget.
Själv har Peter Sponbergs de senaste 16 åren haft fullt upp med att vara projektledare för Guldklubban. Nu håller han på att överlämna uppdraget till Torsten Örtengren. Även om det var överraskande att få det där samtalet från Guldklubbans ordförande, känns det ändå rätt att lämna efter så lång tid. Och Peter Sponbergs har mycket att se fram emot. Han har i många år arbetat med styrelseutvärderingar, och han brinner för den digitala omvandlingen och vad den innebär för bolagsstyrning och styrelsearbete. Inom det området finns massor av frågor han söker svar på:
– Vad har ägare och ordförande för betydelse i omvandlingen, vilken roll har vd och var finns drivkrafterna i organisationerna? Vad har dessa viktiga personer för relation till vd? Får de komma till styrelsen och dela med sig av sin kunskap? Hur sker kunskapsuppbyggnaden i styrelsen? Hur många kunniga ledamöter behövs för att diskussionen om digitalisering verkligen ska bli strategisk?
Allt detta jobbar Peter Sponbergs med i sitt eget företag Board Nexus där han bland annat genomför rundabordssamtal där ledamöter diskuterar olika teman. Han är också redaktör för webbtidningen boardnexus.net där han samlar bloggar, intervjuer och nyheter om den digitala omvandlingen. Samt erbjuder styrelseutvärderingar.
Några egna styrelseuppdrag har han inte, men det hindrar inte att Peter Sponbergs 32 år efter mötet med Hexagons vd fortfarande håller styrelsegnistan vid liv.