Medlem i fokus: Mats Lindskog

Där forskning och drivandet av affär möts trivs Mats Lindskog som allra bäst. Hans stora intresse för strategifrågor var det som lockade honom att börja arbeta i styrelsen.

Vad har du för bakgrund? 
– Jag läste kemiteknik med inriktning på bioteknik på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). När jag var klar med studierna stannade jag kvar på KTH och gjorde en doktorsavhandling på ett stort projekt om proteiner som är relaterade till sjukdomar (Human Protein Atlas). Efter det en post-doc inom maskininlärning (artificiell intelligens) på Stockholms Universitet, berättar Mats. 

När det var dags att lämna universitetsvärlden och ge sig ut i arbetslivet var det läkemedelsbranschen som lockade, däribland ledande bolag i branschen såsom Astra Zeneca, Novartis, Amgen, Shire och Allergan. Till en början jobbade han inom sälj- och marknad och senare med effektivisering, affärsanalys och strategier.  

Idag arbetar Mats som affärsutvecklingschef för Oblique Therapeutics, ett litet bioteknikbolag som bildades på en idé från Chalmers Tekniska Högskola. Ungefär en gång i månaden reser han runt i världen och presenterar bolagets produkter för de stora läkemedelsbolagen med målet att skapa samarbetsavtal och licensaffärer. Majoriteten av innovationen i läkemedelsbranschen sker i mindre bioteknikbolag så de stora bolagen är beroende av externa samarbeten/affärer.

– Det jag verkligen uppskattar är att befinna mig mitt i överlappningen mellan forskning och att driva affär.

Mats Lindskog

Hur kom det sig att du började intressera dig för styrelsearbete? 
– Jag tycker att de strategiska frågorna är både viktiga och intressanta varför jag kände att jag ville bidra till styrelsens arbete, säger Mats. 

– Jag såg ett behov, genom arbetet på mitt nuvarande bolag, av att tidigt prata med de stora läkemedelsbolagen och presentera sina läkemedelsprogram/innovationer för dem. Då kan man få bra feedback och möjlighet att utveckla sin produkt under resans gång. Att på ett tidigt skede prioritera affärsutveckling är bra exempel på hur styrelsen kan visa vägen för bolagets strategiska tänk och driva affären framåt, fortsätter Mats. 

Vidare tycker han att styrelsens sammansättning är intressant. Hans erfarenhet är att den för sällan är baserad på rätt kompetenser för att kunna driva bolaget dit man vill. Här behöver man titta på bolagets strategi och vilka kompentenser som styrelsen har behov av de närmaste två till fem åren för nå målet.

– I min bransch består styrelser i för hög grad av professorer, forskningsbekanta och tidiga investerare. Dessa är i sig är duktiga inom sitt område, men saknar ofta kompetens inom bolagsutveckling och strategi, samt förmågan att identifiera vad bolaget vill åstadkomma på längre sikt, säger Mats. 

Hur fick du upp ögonen för Styrelseakademien? 
–Jag sökte en lämplig styrelseutbildning och strax efter att jag blivit medlem damp det ner en annons in i min mejlkorg där ett bolag inom life science sökte en ny styrelseledamot. Kort därefter blev det styrelseuppdraget mitt första uppdrag. Sedan anmälde jag mig till och gick Styrelseakademiens Rätt fokus-utbildning och har också tecknat styrelseförsäkringen ni erbjuder. Jag har så smått börja delta i Styrelseakademiens evenemang och var på min allra första After(board)Work förra månaden, berättar Mats. 

Vad behöver styrelsen ha koll på i framtiden? 
– Styrelsen måste ta sig an den teknikutveckling som sker och även ta ett större grepp än att bara fungera som ett “kontrollorgan”. Styrelsearbetet bör präglas av en öppen dialog med högt i tak. Att låta bolagets ledning få blomma ut och utmana styrelsen, är en annan viktig aspekt, säger Mats.  

Vilka är dina bästa styrelsetips? 
1. Säkerställa rätt sammansättning i styrelsen som linjerar väl med bolagets strategi.  
2. Att som medlem i styrelsen hålla sig uppdaterad och inte luta sig tillbaks på gamla meriter. 
3. Kliva utanför styrelserollen, göra sig tillgänglig för ledningen och fungera som bollplank. 

Styrelseuppdrag
Tidigare styrelseuppdrag i InOrbit Therapeutics (ett tidigt läkemedelsbolag med ett projekt inom njursjukdomar) och idag ledamot i ett noterat bolag som utvecklar läkemedel mot cancer (WntResearch). Dessutom verkar Mats som rådgivare på BioStratiq Transaction Advisors som erbjuder konsulttjänster till företag inom life science. Jag är öppen för ytterligare uppdrag inom styrelser, avslutar Mats.