Medlem i fokus: Magnus Falk
Möjligheten att påverka företagets resultat genom att tänka strategiskt. Det är det som lockar Magnus Falk till Styrelseakademiens utbildningar och aktiviteter.
Magnus Falk är vd för Animech, ett företag som arbetar med realtids-3D, det vill säga hjälper sina kunder att åskådliggöra hur deras produkter kan skräddarsys efter slutkundens önskemål. Det kan gälla färg, form och utförande. Kunderna är stora och varumärkena kända, exempelvis Kånken.
– Animech är väletablerat och världsledande. Som vd i ett sådant bolag är det viktigt att kunna tänka strategiskt, lyfta blicken och se andra perspektiv, säger Magnus Falk.
Det var det han ville lära sig mer av och han såg att Styrelseakademiens utbildningar hade mycket att ge. Med hjälp av dem kan han förstå sin styrelse bättre, få en uppfattning om hur ledamöterna där tänker och vad de egentligen har för ansvar.
– Sedan var det något annat också: Man brukar säga att det är ensamt jobb att vara vd, och det är sant. Jag behöver träffa nya människor och etablera personliga relationer som jag kan ta kontakt med i specifika frågor och byta erfarenhet med.
I stort sett har hans förväntningar uppfyllts – även om pandemin inte precis har varit någon fördel. Magnus Falk gick sin första utbildning på Styrelseakademien Stockholm Uppsala strax innan smittan klassades som allmänfarlig och därefter har mycket av nätverkandet skett digitalt. För en person som Magnus, som har sin bakgrund inom it, borde det inte vara något problem.
– Det har ju fungerat, men jag längtar efter att träffa människor fysiskt. Jag ser verkligen fram emot att delta i lunchträffar och after work. Jag är säker på att mitt medlemskap kommer att bli ännu mer givande då, säger han.
Magnus Falk har viss erfarenhet från styrelsearbete. För fem år sedan hade han ett uppdrag som extern ledamot i träningsföretaget CL Fitness. Det var ingen tillfällighet – han är tidigare elitidrottare inom kanot, och efter den karriären tog han fasta på sina andra intressen, nämligen företagsstyrning och ledarskap.
– Det hände mycket i bolaget och styrelsen var väldigt involverad. Men jag hade ett operativt vd-uppdrag samtidigt och kände att jag inte hade den tid som krävdes för att göra ett bra jobb.
Så småningom kan han tänka sig nya styrelseuppdrag, men just nu vill han lägga 100 procents fokus på sitt vd-jobb. Samtidigt tror han att han skulle kunna bidra med en hel del, i dessa tider av digitalisering.
– Jag har en god generell it-förståelse, gillar ordning och reda, kan tänka strategiskt och vågar fatta beslut.
En spaning han har gjort är att det finns fler likheter än man kan tro mellan olika branscher när det gäller bolagsstyrning.
– En tysk kund sa till mig en gång: ”Vi har alla en produkt eller tjänst som vi vill sälja, vi har kunder och vi skickar fakturor”. Det jag har märkt är att många är duktiga på att hantera befintliga kunder, men det svåra är att skaffa nya kunder. Styrelsen kan hjälpa till att se det, och stötta med strategier, säger han.
Det viktiga är inte vilken bransch det handlar om, utan vart företaget är på väg, resonerar Magnus Falk. Förändringsresor är intressanta för honom, eftersom det innebär att både vd och styrelsen måste våga ta risk och fatta beslut.
– Många förväntar sig ett annorlunda resultat, trots att de kör på som förut, säger han.
En annan sak han tänkt på när det gäller styrelsearbete är att när antalet frågor ökar, är det än viktigare att styrelsen förmår att prioritera och fokusera på ett par ämnen i taget.
– Och så måste styrelsearbetet vara framåtriktad, för mycket tid får inte gå åt till formalia eller uppföljning. Så skulle jag i alla fall vilja ha det om jag fick ett styrelseuppdrag.