Medlem i fokus: Lena Olving
Lena Olving började med styrelsearbete redan långt innan hon avslutade sin karriär som operativ. Nu har hon sju uppdrag, som tar det mesta av hennes tid.
Det var 2019 som Lena Olving klev av jobbet som vd för börsnoterade Mycronic, ett teknikföretag som bland annat tillverkar laserritare för industrin. På hennes begäran skrevs det in redan i vd-avtalet att hon skulle sluta då.
– Som operativ hade jag alltid två styrelseuppdrag parallellt. Nästan alltid storbolag, börsnoterade och med internationell verksamhet. Det är i den miljön jag trivs bäst. Det ska vara bolag som har produkter, säger hon.
Förutom styrelsearbete, erbjuder hon en tjänst hon kallar ”Bollplank as a service”, där hon stöttar vd:ar, vice vd:ar och divisionschefer. För närvarande har hon nio personer som sina kunder.
Det första styrelseuppdraget kom redan 2002, då hon tog plats i Alfa Laval som då skulle tillbaka till börsen. Hon gör alltid noggrann research när hon får en fråga, vill inte bara tala med rekryteringsföretaget, utan ber dem också att arrangera möten med ordförande, vd samt en och kanske flera ledamöter.
Från början är Lena Olving maskiningenjör, så hon kan teknik – ett ämne som många styrelseledamöter värjer sig för. Men det är länge sen hon gick på Chalmers, och Lena Olving måste precis som andra hänga med i teknikutvecklingen så gott det går.
– Jag tycker det ingår i arvodet att se till att utbilda sig själv genom webbinarer, kurser, tidskrifter och vad man behöver. Som operativ blir man automatiskt matad med allt som händer, men som styrelsearbeterare måste man tänka på att avsätta den här tiden, säger hon.
Styrelsearbetare är ett ord hon använder mycket hellre än styrelseproffs.
– Det får ju inte låta som om de som inte arbetar i styrelser på heltid är amatörer. Så är det verkligen inte. Alla styrelser behöver ledamöter som också är operativa, säger hon.
Ett av hennes uppdrag är som ordförande i Scandinova Systems, och för det nominerades Lena Olving av Styrelseakademien Stockholm till årets guldklubba. Ett annat – det mest udda i hennes portfölj – är ordförandeuppdraget i Kungliga Operan i Stockholm.
– Det var inte svårt att tacka ja till det. Jag är uppvuxen i en familj där alla är intresserade av opera, klassisk musik och balett. Det är ett fint uppdrag, inte helt okomplext. Men ägardirektivet kommer från Kulturdepartementet, så det finns ett tydligt ramverk.
Vad är det viktigaste för en bra ordförande, generellt?
– Jag skulle säga det vanliga: Att få styrelsehjulet att fungera och att alla viktiga frågor kommer på agendan. Men dagens jobb för en ordförande handlar inte bara om själva sammanträdet. Man måste vara så nära verksamheten att man har en god och grundad uppfattning om vilka som är de viktigast frågorna. För det behöver man vara nära vd och ledningen och förstå deras utmaningar. Och så säkerställer man att det finns gränser mellan styrelse och ledning. Alltså hålla distansen, samtidigt som man är tillräckligt nära för sin största uppgift: Att både utmana och stötta vd.
En annan sak är att se till att utnyttja hela den kompetensreservoar som finns inom styrelsen. Lena Olving brukar låta frågorna gå runt bordet, så att alla verkligen får säga sitt. Sedan har hon ett tips: Hon avslutar alltid mötena med 20 minuters egen tid för styrelsen. Som en miniutvärdering. Vad gjorde vi bra i dag? Vilken feed back vill vi ge vd? Sen ringer jag vd och ger den feed back som styrelsen kom fram till.
Lena Olvings styrelseråd:
Innan du tackar ja: Gör research. Var självkritisk. Kan du bidra?
Under mötena: Använd en imaginär talarpinne, så att alla kommer till tals.
Tänk på att både utmana och stötta vd – samtidigt.
Avsluta varje möte med en miniutvärdering av styrelsen och formulera en feed back till vd.
Utbilda dig själv hela tiden.
Aktuella uppdrag:
Stena Metall, ledamot
Investmentbolaget Latour, ledamot
Assa Abloy, ledamot
Kungliga Operan, ordförande
Scandinova Systems, ordförande
NXP semiconductor N V, nederländskt, ledamot
Vestas A/S, danskt, ledamot