Medlem i fokus: Joakim Künstlicher
Förmågan att hitta kapital till växande företag har gjort Joakim Künstlicher attraktiv som styrelseledamot. Den förmågan kompletterar han med en rejäl utbildning.
Efter en lång karriär i finanbranschen på bland annat UBS, ABG Sundal Collier och Catella beslöt Joakim Künstlicher att starta eget inom det område han kände väl till: Finansiering och kapitalanskaffning. 2020 startade han sitt konsultbolag JK Advisory och sedan dess har han hjälpt små och medelstora företag med finansiering och rådgivning.
Förmågan att skaffa kapital är uppskattad hos många företagare, särskilt i Sverige.
– Vi svenskar tycker det är viktigt att nätverka, men vill inte gärna fråga våra kompisar på grillpartyt om de har lust att investera i våra företag. Då är det lättare att anlita mig, säger Joakim Künstlicher.
Den naturliga följden har blivit att företagsägare har erbjudit honom en plats i styrelsen, och i flera fall har Joakim Künstlicher tackat ja. Just nu är han ordförande i två bolag, CIMAlgo (Fintech bolag inom global tillgångsallokering) och Wedsly (app för bröllopsplanering). Dessutom är han ledamot i en lång rad bolag främst inom fintech och fastigheter.
– När jag hade ett par uppdrag och just fått frågan om en ordförandepost beslöt jag att skaffa mig en bra styrelseutbildning. Så jag undersökte marknaden, och Guldklubban gjorde att jag fastnade för Styrelseakademien. Utbudet där passade mig bra och Guldklubban känns gedigen och seriös.
Dessutom såg Joakim Künstlicher att Styrelseakademien kunde erbjuda en bra styrelseförsäkring som han tänker teckna. För ett år sedan fick han sitt certifikat, och nu ska han gå vidare med fler utbildningar.
– En annan sak jag gillar är att Styrelseakademien jobbar hårt med att få en ändring i arvodesfrågan. Alla vi som jobbar i styrelse tar stort ansvar – då måste vi också få ersättning på ett vettigt sätt, säger han.
När det gäller styrelsearbete understryker han att det är viktigt att ha koll på formalian och inte hoppa över basfrågor som att bolagets skatter och avgifter är betalda. Särskilt när man som Joakim Künstlicher arbetar i företag med tillväxtambitioner. Inte sällan tar tillväxten längre tid än ägarna hade trott, och det kan lätt uppstå pengabrist i väntan på genombrott.
– Man vill ju inte själv i hamna i en farlig situation, så som styrelseledamot måste man vara lite CFO-aktig och ha koll på siffrorna, säger han.
Kapitalet har länge varit billigt, och de flesta små och medelstora företag som varit lönsamma har klarat sig utan någon särskild finanskompetens. Men nu går hela näringslivet in i en ny fas med stigande räntor. Spelplanen ändras.
– Där kan jag komma in med min erfarenhet är när bolaget behöver nytt kapital för att komma vidare. Då handlar mycket om att skapa förtroende hos investerarna, och jag brukar fråga ägarna hur de vill framställa bolaget? Vilken berättelse ska vi delge investerarna? Det handlar om att förklara affärsmodellen, hur bolaget tjänar sina pengar.
Just nu önskar sig Joakim Künstlicher inga fler styrelseuppdrag – men om han skulle få fler förfrågningar skulle han titta närmare på företag inom andra branscher än fintech och fastigheter. Det skulle vara spännande att bidra med kunskap och samtidigt lära sig nytt.
– Än så länge har jag mest arbetat med små och medelstora företag på väg upp. Men det vore också kul med ett företag i mogen fas och de utmaningar som finns där.
Joakim Künstlichers styrelsetips:
Ställ krav på ledningen så att du har alla möjligheter att vara förberedd inför mötena.
För att komma igång: Be om tid med den operativa ledningen så att du kan ställa frågor på områden där du är osäker.
Ta själv ansvar för att mötet blir effektivt – det är många frågor ska behandlas. Var påläst.
Sök dig till styrelser som utgörs av en blandad grupp. Då får man höjd på diskussionerna.