Medlem i fokus: Annika Ramsköld
Styrelsen är ansvarig för att bolagen följer den nya EU-lagstiftningen om hållbarhet. För det behövs utbildning, och det är Annika Ramsköld ska ansvara för den inom Styrelseakademien. Hennes meriter är blytunga.
Till vardags är Annika Ramsköld hållbarhetschef på Vattenfall. Dessutom har hon lång erfarenhet av styrelsearbete inom en rad sektorer, bland annat på RISE, olika start ups, ett joint venture mellan Volvo och Vattenfall, Distriktstandvården, Gasnätet Stockholm och hållbarhetsnätverket CSR Sweden.
– Just nu är nästan alla mina styrelseåtaganden avslutade, men jag är fortsatt intresserad av att bidra inom olika styrelser, säger hon.
Hur ska ett bolag kunna strukturera sitt hållbarhetsarbete? Det finns många dimensioner, men Annika Ramsköld ger rådet att hålla sig till hållbarhetens tre grundpelare: Styrelsen bör se till att bolaget arbetar med såväl det sociala som det ekonomiska och det miljömässiga på ett ansvarsfullt sätt i allt beslutsfattande.
– Det handlar om att balansera dessa tre aspekter. Rent praktiskt innebär det att analysera bolagets produkter och tjänster för att skapa säkra affärsmodeller som minska den negativa påverkan och samtidigt öka den positiva påverkan.
Annika Ramsköld tar Vattenfall som exempel:
– Vi kan hjälpa till att elektrifiera industrier, transporter och värmesektorn – alltså ersätta fossila bränslen, och vi kan också hjälpa till i omställningen av själva industriproduktionen. Breda samarbeten ger en rejäl påverkan på samhället.
Styrelseakademien har fått många förfrågningar om att starta en hållbarhetsutbildning, särskilt i ljuset av den nya CSRD-lagstiftning som nu trätt i kraft. Den tvingar stora bolag dels att seriöst arbeta med hållbarheten, dels att redovisa resultatet av det arbetet. Hållbarhetsredovisning har funnits tidigare, men ges nu samma vikt som den finansiella redovisningen. Och det är styrelsen som är ansvarig för detta – vilket också har gjorts tydligare nu.
– Det handlar alltså inte bara om omsorgen om hållbarhetsaspekterna, utan om att framtidssäkra företaget man arbetar för. Nu måste bolagen diskutera hållbarheten redan när de sätter upp sin affärsmodell.
Många har haft åsikter om CSRD-lagstiftningen. Vad anser ett proffs som Annika Ramsköld om den?
– Jag tycker det är bra att det nu finns en lag. För att citera en EU-parlamentariker: ”Om alla bolag jobbade med de här frågorna av egen kraft, skulle man inte behöva ta till lagar. Men alldeles för få har förstått vikten av det”.
En fördel som Annika Ramsköld pekar på är att lagen gör att villkoren blir lika för alla. Ingen kan dra konkurrensfördel av att strunta i exempelvis de sociala frågorna eller i miljöaspekterna. En nackdel kan vara att det blir för mycket fokus på rapporteringen och för lite på själva arbetet.
– Jag skulle tro att det blir så i början, men att det snabbt kommer att slå om till att lagen skapar verkliga förändringar i hela samhället.
Rent praktiskt är Styrelseakademiens utbildning upplagd som en heldag, och det planeras flera under 2024. Annika Ramsköld kommer att gå igenom den nya hållbarhetslagstiftningen och förmedla kunskap om hur bolaget kan gå till väga för att integrera hållbarheten i affärsmodellen och i det dagliga arbetet. Hon kommer också att ge handfasta råd till styrelsen om hur den kan få det att hända.