Medlem i fokus: Amer Mohammed
Han gör succé med sina föreläsningar om artificiell intelligens och digitalisering. Men kallar svenska styrelsers intresse för tech och AI för ”nästintill obefintligt”. Möt serieentreprenören och AI-experten Amer Mohammed – månadens medlem.
I november förra året höll Amer Mohammed ett uppskattat seminarium i Styrelseakademien Stockholms regi om AI för styrelser och företagare. Två månader senare var han också certifierad styrelseledamot efter att ha gått Rätt fokus i styrelsearbetet hos Styrelsekademien. Men styrelser har han arbetat i under många år.
– Styrelsearbetet i sig har inte varit min utmaning, det är termerna och reglerna jag inte haft superkoll på. Jag kan inte säga att jag är expert på det nu heller, men jag är betydligt bättre på det än före utbildningen. Så precis som en styrelsemedlem behöver ha ett hum om teknik och digitalisering behövde jag ha ett hum om terminologin och reglerna.
Detta med styrelseledamöters bristande kunskaper om – och intresse för – tech och AI är något Amer Mohammed återkommer till flera gånger under intervjun.
– Utvecklingen inom tech är det som avgör vår framtid. De som bestämmer din affär är inte staten eller dyra managementkonsulter – det som avgör vad du ska tjäna pengar på är vad de stora techbolagen hittar på. Det har inget att göra med om detta är rätt eller fel utan om att det är den realitet vi lever i, säger han.
Du träffar många styrelser när du är ute och föreläser. Hur stort är deras intresse för att följa med i vad som händer kring tech och AI enligt din bedömning?
– Nästintill obefintligt.
Varför är det så?
– För att man inte ser det som viktigt. Jag föreläser både för stora bolag med 200 000 anställda och mindre bolag med någonstans mellan 50 och 200 anställda. Om man tittar på dem i ledande positioner finns det nästan ingen som på riktigt förstår teknologi. Styrelser måste inse att det är tech som är grejen. En styrelse måste känna till vad Apple gör med sina patent, för om tre år behöver bolaget anpassa affären efter det.
Vad ska då styrelserna göra för att bli bättre på tech och AI?
– På mina föreläsningar brukar jag fråga: Var det någon som såg Microsofts developer conference event på Youtube förra veckan? Ingen räcker upp handen. Man behöver inte vara utvecklare för att se på det eventet. Poängen är att när Microsofts vd Satya Nadella gör ett framträdande ska du känna till det och titta på det.
Så det handlar egentligen bara om vanlig sund omvärldsbevakning?
– Ja. Styrelsen behöver känna till att det Microsoft håller på med nu gör att vi inte kommer att behöva något kundtjänstcenter om tre år.
Amer Mohammed har hållit på med datorer och systemutveckling sedan han var liten. Han började programmera redan som elvaåring och kallar sig själv för en ”extrem nörd”. När han väl fattat tycke för något släpper han det inte. Som tv-serien Star Trek från 1960-talet. Han ser ett avsnitt varje dag.
– Jag tycker det är så fascinerande att en serie som nästan är 50 år gammal visar teknik som vi använder idag. Med ChatGPT och AI-assistenter kan vi prata med datorer som de gör i StarTrek. Att se ett avsnitt om dagen är min terapi.
Innovationslustan har löpt som en röd tråd genom Amer Mohammeds liv. It-bubblan hade precis hunnit spricka när han tog sin examen i dataelektronik i början av 2000-talet. Från att branschen skrikit efter folk fanns plötsligt inga jobb. I brist på annat började han dela ut gratistidningar. Till sin förvåning upptäckte han att distributionssystemet bestod av ett vanligt excelark.
– Har ni inget datasystem som ni jobbar i? frågade jag och fick svaret: ”Nej, det finns inget för gratistidningar”. Då tänkte jag att då får väl jag skapa ett.
Tillsammans med en vän i Schweiz, dit Amer Mohammed för övrigt flyttade, startade han ett bolag som utvecklade ett webbaserat distributionssystem för gratistidningar. År 2004 sålde de verksamheten som då hade 45 anställda och 15 europeiska tidningar som kunder.
Amer återvände till Sverige och blev besatt av att spela World of warcraft.
– På den tiden fanns det inget som hette e-sport, om man blev bra på ett spel blev man inte etta i Europa, man blev bara fet, vilket hände mig. Jag hade läst om den nya smarta telefonen, alltså iPhone, som just kommit ut och som hade ett koncept som hette appar. Då finns det säkert träningsappar, tänkte jag och köpte en telefon.
Efter att ha laddat ner de träningsappar som fanns och konstaterat att de var ”sjukt tråkiga”, bestämde sig Amer för att utveckla en egen träningsapp. Resultatet blev plattformen Healthy heroes som han tog fram tillsammans med en kompis.
– Det vi gjorde var i princip att mixa World of warcraft med Runkeeper. Du signade upp dig och fick en spelkaraktär, men kunde bara levla genom att jogga.
– Vi tog in riskkapital, växte och sålde sedan till en gymkedja i Europa. Efter det visste jag inte riktigt vad jag skulle göra.
En dag blev Amer Mohammed uppringd av Stenagruppen som erbjöd honom ett jobb som innovationschef.
– Jag hade aldrig haft ett riktigt jobb så jag tänkte att vi kör. Som den nörd jag är var jag besatt av att läsa patent, det är jag fortfarande. Patenten ger en bild av vart världen är på väg. På den här tiden, runt 2104-2015, var det mycket prat om big data, men i patenten från the magnificent seven, det vill säga Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ochTesla började ordet machine learning dyka upp. Det lät coolt, så jag googlade och förstod varför det var viktigt. De här insikterna tog jag med till Stenagruppen.
Efter tiden i Stenagruppen samt knappt tre år som chef för Coops digitalsatsning är nu Amer Mohammed sig egen igen. Som föreläsare och rådgivare inom AI och tech för ledningsgrupper verkar han ha hittat hem.
Om vi tittar framåt, vad kommer du att göra för att öka medvetenheten om tech och AI hos styrelser och ledningar?
– Jag fortsätter med mina föreläsningar och rådgivningar, men jag är också inne på att skapa en utbildning kring generativ AI, det vill säga AI-agenter och AI-assistenter och vad det innebär. Assistenten kommer att vara i centrum om bara ett par år.
Assistenten i centrum, vad innebär det?
– Det innebär att vi inte längre kommer behöva kontakt med ett företag för att utföra något, i stället kommer våra assistenter att göra det. Du kommer att kunna säga till den assistent som ”bor” i din enhet, i dag är det en telefon, så småningom är det glasögon eller en klocka, att du funderar på att byta försäkringsbolag. ”Kan du leta upp ett bolag åt mig som har hundra procent grön energi och se vad jag kan få för deal?”, frågar du. Sedan gör du inget mer, assistenten fixar resten.
Men kan jag lita på den här assistenten?
– Ja, mycket mer än vad du kan lita på en människa. All data om en individ kommer i framtiden att vara samlad hos just den individen, i den personliga enheten. Företagen kommer inte längre kunna samla in data om hur du beter dig. För kunden är detta fantastiskt. För företagen är det huvudvärk.
Hur ser du på framtiden?
– Väldigt positivt. Många frågar mig: ”Är du inte orolig för AI?”. Jag brukar svara så här: Om du sätter en kniv i händerna på Gordon Ramsey får du en trerätters, om du sätter den i händerna på Charles Manson får du tre huvuden. Det har inte med kniven att göra. Precis så är det med AI.
Namn: Amer Mohammed.
Ålder: 42.
Familj: Fru och nioårig son.
Gör: Föreläsare, rådgivare samt driver ett projekt inom generativ AI.
Styrelseuppdrag: Inga för närvarande. Har tidigare haft styrelseuppdrag för Göta Kanal AB, Fygi AS (norskt tech bolag) samt transbortbolaget YSDS.