Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

StyrelseAkademien Sverige

15 oktober 2019

Förening

Professionellt styrelsearbete

Denna artikel publicerades först i tidskriften Professionellt Styrelsearbete (2019/3), som ingår i StyrelseAkademiens medlemskap. Professionellt Styrelsearbete kommer ut med fyra nummer per år och ges ut i samarbete med Ekerlids Förlag.

FAKTA OM SAVOLAX 

 • Omsättning: cirka 40 miljoner kronor med 10 anställda. 
 • Vinst efter finansnetto: cirka 2 miljoner kronor. 
 • Tillverkar rökt och gravad lax samt laxdelikatesser. 
 • Kunderna är i första hand finkrogar som Sjömagasinet och Fiskekrogen. En gång har delikatesserna serverats på Nobelmiddagen. 
 • 2018 utsågs Savolax till gasell-företag av Dagens Industri. 

Professionell styrelse blev vändningen för laxrökeriet:
”Nu jobbar vi med styrelsen på riktigt”

Kvinna i glasögon, vit sjal, står utomhus.

När Anna Martinssons laxrökeri Savolax råkade i svårigheter insåg hon att hon behövde en professionell styrelse. Vägen dit var krokig, men det var det värt. Nu växer företaget så det knakar. 

Hallå, var är dillen? Anna Martinsson, ägare till laxrökeriet Savolax i Göteborg, avbryter sig hela tiden eftersom hon samtidigt som hon blir intervjuad jobbar minst sagt operativt: Hon gravar lax. Det finns ingenting inom företaget hon inte kan göra själv, men på senare år har det vuxit snabbt, vilket har tvingat henne att professionalisera. Fast just nu är det semestertider, så hon står där med dillen som ska hackas. 

Förra året fyllde Anna Martinsson 50, och konstaterade att hon arbetat hela sitt vuxna liv i det företag hon själv grundat. I dag omsätter det omkring 40 miljoner, tillväxten tog ett skutt 2014 när restaurangernas efterfrågan på rökt, gravad och på annat sätt tillagad kvalitetslax drog i väg. Antalet anställda är än i dag bara tio personer. 

Utvecklingsplaner 
– Men jag har planer. Det här företaget kan mycket väl omsätta 130–150 miljoner, säger Anna Martinsson. 

Erfarenheten har lärt henne att hon inte klarar det ensam. Fjällen föll från hennes ögon 2013, då firman tillfälligt gick dåligt och Anna Martinsson sökte stöd och kunskap för att lösa problemen. Hon hamnade på en föreläsning anordnad av revisionsfirman Grant Thornton. 

"Det kändes självklart att det skulle vara en professionell styrelse." 

– En professor berättade om att gå från ägarlett till ägarstyrt, och där satt jag med skämsmössan på. Jag förstod att jag hade gjort så mycket fel, att jag saknade verktyg, men insikten om att principerna är desamma för alla blev en insikt. 

Anna Martinsson bestämde där och då att göra om och göra rätt. Nyckelorden var extern styrelseordförande och professionellt styrelsearbete. Hon började med sina närmaste. Fick ett lån från en av sina största kunder och köpte ut sina delägare. 

– En av dem stod mig väldigt nära, vi hade ju jobbat 22 år tillsammans. Jag hade solklara mål, men hon delade inte mål och visioner. Då kan man inte jobba ihop längre. 

När Anna Martinsson berättar sin historia brukar hon säga att Savolax har gått från ägarlett till ägarstyrt. Helt sant är nog inte det, eftersom hon beskriver sina tidigare kompanjoner som ”trötta” och just utan visioner. Tillvaron i bolaget var syrefattig och det blev inget nytänkande. I själva verket var det Anna själv som både ledde och styrde, fast utan boll-plank och utan stöd. Och den situationen ändrades inte när kompanjonerna försvann. 

– Att tillsätta en styrelse var mitt första och viktigaste beslut för bolaget. 

Det kändes självklart att det skulle vara en professionell styrelse. Men för att hitta den gick hon inte tillväga på det sätt som i dag rekommenderas. Den kund som lånat ut kapital till henne ville ha platsen som styrelseordförande och fick den. Som ledamot rekryterade hon också den konsult som varit med i processen vid utköpen, samt en bekant som var livsmedelshandlare. 

Professionell styrelse 
Handlaren slutade i styrelsen och ersattes av en kommunikatör. Nu bestod styrelsen av ordföranden, konsulten och kommunikatören och Anna Martinsson själv. Hon var nöjd med att ha en professionell styrelse, men efter två år kände hon att konsulten slutade leverera och ordföranden hade fullt upp med sitt eget tillväxtbolag. Den lustfyllda energi som hon förväntade sig efter ett styrelsemöte fanns inte längre. Det var dags att byta ut styrelsen. 

– Jag kände mig urlakad efter mötena i stället för inspirerad. Dessutom hade jag svårt att kombinera mina tre olika roller som ägare, styrelseledamot och vd. Det var dags för en växling om jag ville nå nästa nivå. 

En helt ny styrelse rekryterades 2016, den som fungerar nu. Anna Martinsson är helnöjd och har aldrig haft så roligt. Men även denna gång var det slumpen som styrde valet av ledamot och ordförande. 

– Det enda jag tänkte på var att komma bort från vd-rollen och i den vevan sprang jag på Jeanine Öhrstedt Holmgren. Jag kände direkt att den superkvinnan ville jag ha i närheten, och erbjöd henne en styrelseplats. Ungefär samtidigt höll jag ett anförande om tillväxt på stadsbiblioteket och i publiken satt Ulf Johansson. Han kom fram och började prata. Jag tyckte att han var härligt galen, så jag höll kontakten. Snart blev det naturligt att erbjuda honom ordföranderollen. 

Nu började det hända saker i firman. 2014 steg omsättningen till 20,6 miljoner på ett halvår. 2016 steg den till 26 miljoner och började tack vare den nya styrelsen gå mot 40 miljoner. Anna behövde avlastning och insåg att hon behövde en extern vd. En person sökte jobbet via mejl, och när Anna Martinsson träffade honom anställde hon honom direkt, baserat på hans ”tryck i handslaget” och allmänt handlingskraftiga framtoning. Det tog sex månader innan det stod klart att han saknade den kunskap och erfarenhet som krävdes. 

Lösningen blev att Jeanine Öhrstedt Holmgren gick in som interims-vd – i samma veva som Anna Martinsson själv blev sjukskriven för en tumörsjukdom. 

– Jag förpassades till sjuksängen och Jeanine fick fritt spelrum. Vilket jobb hon gjorde! Som det superproffs hon är genomförde hon en städning av bolaget som jag aldrig hade klarat, med tanke på den relation jag hade till företaget. 

Successiv förvandling 
Städningen bestod i att skapa ordning och reda samt effektiva strukturer. Successivt förvandlades bolaget till ett framtidsinriktat företag med fokus på kund och kundnytta. I dag är ingen av de tidigare medarbetarna kvar och företaget blomstrar. Från städ till ordermottagning, produktion och kvalitet har alla medarbetarna en positiv och glad attityd. Anna Martinsson beskriver det som hände som ett stålbad – hårt men nödvändigt. Samtidigt stramades styrelse-arbetet upp och det blev en glädje att gå till jobbet igen. 

– Nu jobbar vi på riktigt i styrelsen. Jeanine är kvar, men från och med september lämnar hon över det operativa ansvaret och arbetar ur ett styrelseperspektiv igen. Jag är tårögd av tacksamhet över det hon har gjort, och beslöt att lämna tio procent av ägandet till henne, så hon blir kvar i styrelsen och fortsätter att vara engagerad. 

Står inför stora val 
Nu står Savolax, dess ägare och styrelse inför stora val. Nytt investeringskapital behövs om målet om en omsättning på 150 miljoner ska nås. Fiskbranschen som sådan beskrivs av Anna Martinsson som ”uråldrig” där hon själv är ”enda kärringen”, dessutom med galna idéer”. En av dessa idéer har blivit hennes livsmission: ”Världen förtjänar ärligare mat”. 

– Andra företag i branschen befinner sig i samma fas som när Noak steg ur arken, men jag vill ha en modern infrastruktur för att hantera order, lager och ekonomi. Herregud, vi håller ju fortfarande på med runskrift. 

För att få tillgång till nytt kapital är Anna Martinsson beredd att ta in nya delägare, eller gå in i någon samarbetskonstellation. Bara partnern är proffsig och har visioner. Det är en självklarhet för Anna Martinsson att alla i ett företag måste dela samma värdegrund. 

– Att ta in en delägare är som att gifta sig. Vi måste prata om hur vi ska uppfostra barnet och vem som ska ta hand om disken, säger hon. 

Även om Savolax är hennes barn, är hon fullt medveten om att hon måste hålla huvudet kallt. Och hon tror att det finns kandidater som vill samarbeta med henne. Tack vare en extern vd och en extern ordförande är Savolax i dag välorganiserat, välskött och har ett av branschens finaste varumärken. 

 

Anna Martinssons goda råd till ägare:

 • Skaffa kunskap om hur man driver företag, helst innan det börjar gå dåligt. Gå med i nätverk, lyssna på föreläsningar. 
 • Se till att omge dig med personer som drivs av samma visioner som du själv. Separera dig från dem som inte uppfyller kraven, även om det gör ont. 
 • Rekrytera en extern och oberoende ordförande som är inspirerande och framåtblickande. 
 • Gör inte allt själv. Anställ en vd om det behövs. 
 • Försök undvika att använda magkänslan. ”Jag gör det själv alltför ofta.” 
 • Min vd har ett klokt talesätt: ”Håll magen varm och huvudet kallt”.  

Text: Ingrid Kindahl | Foto: Savolax

> Läs Professionellt Styrelsearbete (nr 3 2019)

Nationella partners: