Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

StyrelseAkademien Sverige

6 februari 2019

Förening

Professionellt styrelsearbete

Denna artikel publicerades först i tidskriften Professionellt Styrelsearbete (2018/4), som ingår i StyrelseAkademiens medlemskap. Professionellt Styrelsearbete kommer ut med fyra nummer per år och ges ut i samarbete med Ekerlids Förlag.

 

Bokomslag med titeln Digital panik

TIPS PÅ LYSSNING OCH LÄSNING 

Podcasts

 • digitalsamtal.se
  Sätter teknikutvecklingen i ett samhällsperspektiv. 

 • sverigesradio.se/uppkopplad
  Hur digitaliseringen påverkar hela våra liv. 

 • hejaframtiden.se
  Handlar om hur vi tillsammans kan skapa en bättre framtid. 

 • podcasts.nu/poddar/teknikens-under
  Hur påverkar den digitala utvecklingen oss? 

 • jardenberg.se/ensakidag
  Vad hände i internetvärlden medan du sov? Senaste nytt på fem minuter med Joakim Jardenberg.

Läsning

 • IIS (Internetstiftelsen) 
  •  Blogg: iis.se/blogg 
  • Rapporter och guider: iis.se/fakta

 • Stiftelsen för Strategisk Forskning 
  • strategiska.se/app/uploads/de-nya-jobben-i-automatiseringens-tidevarv.pdf 
  • strategiska.se/app/uploads/varannat-jobb-automatiseras.pdf

 • Facebookgruppen Digital samhällskunskap 
  En grupp för alla som är intresserade av samtal om samhällets digitalisering.

Så hanterar du din digitala panik 

Kvinna lutad mot en vägg

Den snabba digitala utvecklingen oroar många, inte minst styrelseledamöterna. Man måste hänga med – men hur gör man? Judith Wolst ger sina bästa tips.

Judith Wolst är entreprenör, författare och digital strateg. Hon har haft flera styrelseuppdrag och också hållit utbildningar för StyrelseAkademien. Och så har hon nyss utkommit med boken ”Digital Panik” på Lava förlag. 

Titeln känns välfunnen. Det är lätt att drabbas av panik när utvecklingen går så snabbt. I boken går Judith Wolst igenom vad den nya tekniken innebär och hur människor och samhälle påverkas. Läsaren får också en hel del tips om hur den egna kompetensen kan höjas.

Ingen kan hänga med i allt 
Men om man håller sig till styrelsearbete, hur ska man förkovra sig? 

– Jag har ett lugnande budskap, och det är att digitaliseringen har blivit så bred att ingen kan hänga med i allting. Börja med att tänka ut vilka områden som är viktiga för dig och läs in dig på dem, säger Judith Wolst.

"Viktigare än tekniken är att försöka förstå hur den kommer att ändra människors beteende."

Ägna en stund varje dag åt att googla, gå in på sajter du har valt ut och läs artiklar. Följ olika grupper på Facebook, där postas ofta spännande artiklar. Ett exempel är gruppen Digital samhällskunskap. Och glöm inte lyssna på poddar. Det kan du göra medan du promenerar eller sitter på bussen.

– Viktigare än tekniken är att försöka förstå hur den kommer att ändra människors beteende. Det är det som ger effekt på företagen och är relevant för styrelsearbete.
Beteendeförändringar är ofta svåra att förutse. Då gäller det att tänka själv och dra slutsatser, som Ann Hellenius säger i artikeln på sida 4–6. Men det finns också en fara i att sitta själv på sin kammare och klura. För att hamna rätt gäller det att prata med andra.

Ungdomarna ändrar sig först
– Det är ungdomarna som först förändrar sitt beteende. De som är unga i dag har till exempel inte samma behov av att äga saker som tidigare generationer. Vad innebär det för affärsverksamheten?

Ett sätt att titta in i framtiden är att umgås med yngre. Prata med dina unga vuxna barn, och ta för vana att äta lunch med en ung vuxen då och då.

– Det ger perspektiv. Omvänt mentorskap är aktuellare än någonsin, säger Judith Wolst.

Det mänskliga försvinner alltså inte för att robotar tar över en del av jobben. Tvärtom, tror Judith Wolst. Det blir viktigare än någonsin att diskutera sina tankar med andra, stöta och blöta och testa sina ståndpunkter i diskussioner.

Text: Ingrid Kindahl |Foto: Maria Östlin 

 

> Läs Professionellt Styrelsearbete (nr 4 2018)

Nationella partners: