Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

StyrelseAkademien Sverige

 

Juni 2017

Professionellt styrelsearbete

Tidskriften Professionellt Styrelsearbete  ingår i StyrelseAkademiens medlemskap. PS kommer ut med fyra nummer per år och ges ut i samarbete med Ekerlids Förlag.

 

Styrelse måste väljas lika noga som vd

Styrelse och vd är båda avgörande för ett företags framtid. Vd rekryteras ofta efter en professionell process, men så ser det inte ut när ägare ska välja styrelseledamöter.

Charlotte Ahlquist är chef för området Executive Sthlm på rekryteringsföretaget Experis, en del av Manpower Group. Hon är medveten om att hon talar i egen sak, när hon berättar om vikten av externa ledamöter i styrelser. Samtidigt vittnar hon om ett relativt svalt intresse från SME-företag för att lägga ner tid och energi på att styrelserekrytering.

–       Jämför processen att anställa en vd. Den är ofta professionell, där man analyserar företagets behov, skriver en profil, tar fram ett antal kandidater som man testar, intervjuar och vars bakgrund man noga kontrollerar, säger hon. 

Rent logiskt borde det vara förenat med lika noggrant arbete att rekrytera en ledamot, eller framför allt en ordförande, resonerar Charlotte Ahlquist.

Med tanke på det inflytande som en skicklig styrelse kan ha på företagets utveckling, tycker hon att intresset från ägarhåll för en professionell rekrytering borde öka snabbare. Även om det finns tecken på förändring.

–       Det finns de som tänker: Jag ska besätta en kompetens, en person som måste förstå min verksamhet och som har erfarenhet att bidra med, säger hon.

För att hitta rätt person behövs – precis som när det gäller vd – att man gör en analys av företagets behov. Vilken kompetens finns redan tillgänglig? Vad behöver kompletteras? Hur ser ägarbilden ut? Vad händer om en extern ordförande kliver in?

Det är den där sista frågan som ibland avskräcker, tror Charlotte Ahlquist.

Bild

–       Det finns en rädsla för att släppa in främmande personer i styrelsen, särskilt i ägarledda företag. Kanske ser man det som en risk att förlora kontrollen. Då tar man hellre in någon man känner och litar på.

Men den man känner och litar på kanske inte alls har rätt profil för just det här företaget och just det här utvecklingsskedet, påpekar hon. Den personen som väljs på det viset, hämtad hur de egna nätverken, kanske inte levererar ett bra arbete till ditt företag.

Genom att välja in en extern ordförande ger man företaget helt nya möjligheter att bryta med gamla mönster och få in nya sätt att tänka. Det kan betyda hela skillnaden mellan framgång och kräftgång.

–       Med ett professionellt tillvägagångssätt får du tillgång till ett bredare utbud och större valfrihet. Kom ihåg att vd bara är styrelsens förlängda arm, säger Charlotte Ahlquist.

 

Text: Mikaela Wollin. Först publicerad i Professionellt Styrelsearbete 2 2017

> Läs senaste numret av medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete

Nationella partners: